Majstorske radionice pjevanja: Martina Zadro - poziv na prijave

Nakon iznimno uspješnih izdanja majstorskih radionica solo pjevanja pod vodstvom Nelli Manuilenko na Korčuli 2013. godine, u Splitu i Kaštelima 2014. i 2015. godine te Splitu i Klisu 2016. evidentan je interes mladih pjevača iz Hrvatske i inozemstva za potrebom dodatnog usavršavanja. Stoga držimo iznimno važnim i dalje održavati ovu Radionicu za mlade pjevače.

2017., 2018. i 2019., majstorske radionice solo pjevanja pa tako i pedagoški pristup u radu sa solo pjevačima vodila je naša svjetski poznata i priznata mezzosopranistica Renata Pokupić, u 2021. je ostvarena suradnja sa našim proslavljenim tenorom Tomislavom Mužekom, dok je u 2022. godini ostvarena je suradnja sa iznimnom umjetnicom i vokalnim pedagogom, koja je naročito aktivna  kao koncertna pjevačica – mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić. Kako bi se osigurala širina i raznolikost sadržaja i pedagoških pristupa vokalnom umijeću, usmjeravamo radionice prema suradnji s našim opernim i koncertnim umjetnicima iz zemlje i inozemstva. U ovogodišnjem izdanju ostvarena je suradnja sa sopranisticom Martinom Zadro koja se vrlo rano dokazala kao umjetnica cjelovite scenske osobnosti, koja je kontinuirano prisutna na međunarodnoj opernoj sceni i pridobiva pozornost publike diljem Europe, do Japana i Južne Amerike, kako na opernom tako i na koncertnom podiju.

CILJ ovog višednevnog usavršavanja je omogućiti mladim vokalnim umjetnicima dodatno usavršavanje njihovih vokalno-tehničkih vještina te usvajanje novih znanja na polju interpretacije solo pjesme i opernih arija te na taj način doprinijeti njihovom umjetničkom rastu i razvoju. U danima usavršavanja vrlo je bitno i druženje mladih pjevača, razmjena iskustava i direktan kontakt s profesorom u individualnom pristupu. 

Radionice će obuhvatiti elemente vokalne tehnike, a naglasak će biti na komunikaciji glazbenog sadržaja. Radit će se na osvješćivanju povezanosti glazbe i teksta, proučavanju stila pojedinog razdoblja te različitim načinima izražavanja sadržaja skladbi. Posebna pažnja bit će posvećena spajanju pjevačevog osobnog doživljaja skladbe s vokalnom tehnikom tijekom perioda priprema za nastup te analiziranju njihovih utjecaja na izvedbu.

Umjetnica Martina Zadro prenosit će svoje znanje i iskustvo kroz individualan rad s polaznicima koji su prijavili aktivno sudjelovanje na radionicama. Oni koji prijave pasivno sudjelovanje, moći će prisustvovati radionicama u svojstvu publike. Na kraju svake lekcije bit će kratko, a na kraju svakoga dana malo dulje vrijeme za pitanja i odgovore.


O VODITELJICI RADIONICE

Martina Zadro u umjetničkoj karijeri koja neprekidno traje od 1996. godine ostvaruje veliki broj glavnih opernih uloga na domaćoj i inozemnoj sceni, kontinuirano nastupajući na svjetskim opernim pozornicama preko Europe do Japana i Južne Amerike (HNK Zagreb, Landestheater Salzburg, Opera Oviedo, Narodni divadlo Prag, ND Brno, Regensburg Theaterfestspiele Thurn und Taxis, Teatro Municipal Santiago Chile, Teatro Municipal Lima Peru, Bunkamura Orchard Hall Tokyo, Opera Rennes). Prvakinja je SNG Opere in baleta u Ljubljani, gdje od 2003. ostvaruje niz velikih uloga dosežući međunarodni odjek (Violetta, Armgard, Desdemona, Kata Kabanova).

 Kao koncertna pjevačica nastupa na renomiranim festivalima kao što su Varaždinske barokne večeri, Al Bustan festival u Beirutu, Dvorakova Praha, Festival Ljubljana, uz pratnju renomiranih simfonijskih orkestara i filharmonija, pod vodstvom nekih od najznačajnijih dirigenata današnjice (Massimo Zanetti, Yves Abel, Dmitrij Kitajenko, Milan Horvat…).

Posebno priznanje doživljava kroz nastupe s Jose Carrerasom, sudjelujući na turneji njegovih oproštajnih koncerata (Hrvatska, Austrija, Slovenija, Saudijska Arabija).

Pobjednica je dvaju međunarodnih pjevačkih natjecanja: „Antonin Dvorak“ i „Lucia Popp“ (1999.), a za svoj profesionalni rad nagrađena je najvažnijim domaćim stručnim nagradama (Nagrada Milka Trnina, Nagrada Hrvaskog glumišta, Nagrada Marijana Radev).

Usavršavala se kod prof. Eve Blahove i Vitomira Marofa, a od 2004.- 2006. kod legendarne operne pjevačice Anne Moffo u New Yorku.

Izvanredni je profesor na pjevačkom odsjeku Muzičke akademije u Zagrebu.

 

Majstorske radionice namijenjene su:

  • studentima  glazbenih akademija 
  • svim učenicima solo pjevanja srednjih škola
  • učiteljima, nastavnicima, profesorima pjevanja
  • svim ostalim zainteresiranim solo pjevačima. 

Radionice će se odvijati na hrvatskom (i engleskom jeziku, po potrebi). 

Sudionici će biti podijeljeni u dvije kategorije: aktivni i pasivni sudionici. Broj aktivnih polaznika radionica je ograničen radi učinkovitosti). Najveći broj pasivnih polaznika je 20. Predavanja s aktivnim sudionicima se izvodi u obliku individualne nastave. Pasivni sudionici prate cijeli tijek seminara. 

Sudionici radionica plaćaju kotizacije s ciljem da organizator tj. Glazbena mladež Split može zatvoriti ukupnu financijsku konstrukciju projekta.  Kotizacije su:

  • aktivni polaznici 200,00 €
  • pasivni 70,00 € 

dok se za učenike i studente odobrava popust.


Prijava sudionika

treba sadržavati sljedeće podatke: 

  • Ime i prezime, mjesto i datum rođenja, nacionalnost, adresa, e-mail, tel. broj;
  • Navesti odabrane skladbe (ime skladatelja, naslov skladbe) 
  • kratki životopis na hrvatskom ili engleskom jeziku;
  • Preslika osobnog dokumenta (osobna iskaznica ili putovnica za strane državljane);

Aktivni polaznici trebaju odabrati dvije kontrastne skladbe bilo kojeg razdoblja i poslati ih uz prijavnicu te na seminar ponijeti svoje note kao i klavirski izvod djela.

Prijavite se ONLINE