Međunarodna suradnja

 • 2017. godine ostvarili smo iznimno bogatu međunarodnu suradnju. Ugostili smo u splitskoj prvostolnici renomirani Zbor i Camarata Bukcnell iz Sjedinjenih Američkih Država. Koncert su održale dvije azijske pijanistice Assel Abilseitovoa  iz Kazahstana i  Yoko Nishii  iz Japana. Događajima su prisustvovali veleposlanici, konzuli, predstavnici Grada, Sveučilišta i brojni ljubitelji kulturnih događanja. Poseban događaj bio je koncert svjetski poznatog   San Jose Youth Symphony orkestra održan u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu kao koncert na dar ( s obzirom da je program u cijelosti bio financiran sa američke strane). Predstavnici Glazben mladeži Split (M.Kaporelo i Z.S. Podrug) pozvani su u Visbaden u Njemačkoj  na susred Europske asocijacije festivala. Posebno ističemo sudjelovanje naših mladih članova (21,25god.) I.Bandalo i T. Matijaca  u partnerskom EU projektu tj. zasjedanju EU parlamenta mladih u Italiji gdje su zajedno sa 20-tak mladih osoba iz različitih područja djelovanja predstavljali Split odnosno RH.  U sklopu međunarodnog programa IMAGINE splitski bend L.O.S. Gostovao je u Parizu na Francuskom IMAGINE Festivalu. Godina je uspješno zaključena suradnjom sa Royal College of Music iz Londona kada je Gabriele Rossi Rognoni  (kustos s Royal College of Music iz Londona) predstavio Antonia Alberta Visettia. Našeg „nepoznatog“  Visettia  mogli nazvati istinskim europskim glazbenikom: rođen i proveo djetinjstvo u Splitu (kršten u crkvi sv. Križa), završio Konzervatori u Milanu, prijateljevao s Verdijem i Boitom, djelovao kao kapelnik i učitelj glazbe u obitelji Napoleona III, naturalizirao se kao Britanac, od Kralja dobio plemićki naslov, (su)osnovao londonski Royal college of music i slovio za najvećeg vokalnog pedagoga svog vremena.
 • U ljeto 2018. realizirali smo dva međunarodna koncertna gostovanja  na našem ljetnom Festivalu. S obzirom da smo ugostili dva renomirana španjolska ansambla uz svesrdnu pomoć Španjolskog veleposlanstva u RH i Španjolske vladine fondacije Acción Cultural Española (AC/E) možemo kazati da je Španjolska bila zemlja-partner prošlogodišnjega programa. U tom smislu izdvajamo programe: Glazba zaboravljenog Mediterana gdje smo po prvi put imali priliku čuti brojne srednjovjekovne i renesansne instrumente iz kršćanskog, arapskog i židovskog sredozemnog svijeta. Program renomiranog ansambla Accademia del piacere odveo nas je u španjolski zlatni vijek i glazbene improvizacije 16. i 17. stoljeća. Te predstavio viola da gambu kao solistički instrument.
 • Dani flaute koji su ove godine obilježili šesto izdanje obuhvatili su seminare, predavanja, natjecanja, koncerte itd. Tijekom zadnjih nekoliko godina ugostili smo eminentna flautistička imena popu Karla-Heinza Schutza, (prvi flautist Bečke filharmonije),  Hansgeorga Schmeisera (Bečko Sveučilište), Raphael Leone  (Švicarska – Austria), Sophie Dufeutrelle (Francuska), Alenka Zupan (Slovenija), Matej Grahek  (Slovenija), Gülsen Tatu (Turska) itd.
 • Sax vikend pod vodstvom Gordana Tudora doživio je tri izdanja uz gostovanje međunarodno priznatih saksofonista:  Hans de Jonga (Nizozemska) i Matjaža Drevenšeka (Slovenija). Istaknut ćemo gostovanje Ryo Nodae (Japan) koji je već gotovo pola stoljeća sinonim za japanski saksofon, aktivan kao izvođač, skladatelj, inovator, doktor medicine specijaliziran za muzičko-kinetičku terapiju zaposlen u Sveučilišnoj bolnici u Osaki. Njegove skladbe su već 40 godina standardan repertoar saksofonista diljem svijeta. Ovo mu je prvi dolazak u ovaj dio Europe, a osim radionice i koncerta u svibnju 2019. Posjetio je Odjel dječje traumatologije gdje je radio sa djecom te podijelio svoja iskustva sa splitskim liječnicima fizijatrima.
 • 2018. Naša suradnja u okviru Hrvatske i Međunarodne organizacije Glazbene mladeži omogućila nam je da realiziramo projekt  Etno on the road - Međunarodni orkestar Glazbene mladeži te da na taj način u Švedsku pošaljemo četiri mlade glazbenice sa splitskog područja koje djeluju u ansamblu Harmonia disonance.
 • Krajem 2018. smo suorganizirali (uz Umjetničku akademiju u Splitu i Doktorsku školu u Osijeku) 1. Međunarodni znanstveni simpozij mladih istraživača glazbe (iSTeM_2018), kao jedinstveni simpozij u hrvatskom glazbeno-istraživačkom miljeu koji je imao cilj okupiti i povezati hrvatske i inozemne doktorande i mlade znanstvenike iz područja muzikologije, etnomuzikologije, teorije glazbe i glazbene pedagogije s naglaskom na umrežavanje i afirmaciju mladih istraživača u međunarodnom znanstveničkom krugu te povezivanje Splita s drugim relevantnim svjetskim institucijama.  UKRATKO: 40 mladih znanstvenika/umjetnika iz 13 zemalja.
 • U ljeto 2019. godine realizirana je posebna suradnja s poznatom Muzičkom akademijom u Baselu (Švicarska). Njihov simfonijski orkestar održao je koncert u splitskom HNK-u, a solistica je bila Martina Jemrrišak  pobjednica 6. Ciklusa koncerata mladih glazbenika mo. Vinko Lesić, koja je također boravila na koncertnoj turneji u Švicarskoj.
 • JIM Jazz orkestar koji se sastoji 20-ak mladih glazbenika koji nakon jazz-radionica u Međunarodnom kulturnom centru Glazbene mladeži u Grožnjanu kreću na turneju jugoistočnom Europom. Raduje nas što je ovaj orkestar održao koncert na splitskoj Rivi.
 • Međunarodni zborski festival CRO PATRIA je jedini festival zborskog stvaralaštva u RH koji potiče suvremeno zborsko skladateljstvo. Početkom godine raspisuje se natječaj za nove zborske skladbe koje odabire i prosuđuje (pod šiframa) međunarodni žiri sastavljen od više stručnjaka iz cijelog svijeta. Nakon što odaberu i ocijene nove skladbe GMS objavljuje poziv zborovima i vokalnim sastavima da odaberu novu skladbu i da se prijave za sudjelovanje na festivalu. Zadnjih godina tako smo ugostili skladatelje, zborove, dirigente i zborske stručnjake iz:  Srbije, Južnoafričke Republike, Irana, Italije, Slovenije, Velike Britanije, Bosne i Hercegovine, Sjedinjenih Američkih Država, Indonezije, Velike Britanije, Poljske itd.
 • Želimo istaknuti Monteverdijeve Vespro della Beata Vergine, kapitalno djelo zapadne glazbe koje smo nakon 40-ak godina ponovno (konačno) doveli u Split. Nastupio je naš proslavljeni (vokalni i instrumentalni ansambl) ANTIPHONUS pod umjetničkim vodstvom Tomislava Fačinija i dirigentskom palicom Pavla Zajceva iz brojne inozemne glazbenike.
 • U 2019. Spomenimo još gostovanja: izvrsnog Studentskog orkestra iz Utrechta uz Basa Pollarda – Dirigent i Pieter van Loenen ( violina). Te priznatog američkog orguljaša koji djeluje u Vatikanu Nicholasa Willa.
 • Ljetne čari klasične glazbe u ljeto 2019. Dovele su dva iznimna sastava uz potporu Ministarstva Kulture.  Apollo5 (Velika Britanija)  jedan  od najboljih vokalnih sastava na svijetu. Izvode bogat program od renesansne polifonije do suvremene glazbe, raznih tradicionalnih napjeva, standarda i jazza. Ljepota glasova, preciznost izvedbe i muzikalnost nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Drugi program odnosi se na Floriana Laconia – tenor (Francuska) Hany Heshmata(Luksemburg) i Josipa Dragnića - romantične gitare. Oni su izveli program  Chiaro di Luna (Mjesečina) koji je u Split donio  poznate operne arije, napolitanske kancone i skladbe grčkog i francuskog melosa na temu Mediterana. U pauzi između nastupa poznatog francuskog opernog solista, instrumentalisti  izvode djela Mertza, Carullia i Sora na romantičnim gitarama, instrumentima za koje su skladbe tog doba originalno i pisane.
 • Krajem 2019. Održana je zborska radionica legendarnog tenora King's Singers(a) Paula Phoenixa